Showcase

Filter by year

Filter by CategoryTHE ROYAL NILSSONS

THE ROYAL NILSSONS, 2005

‘Jag funderar på föremålen. 

Saker vi omger oss med berättar om oss och ger oss identitet.

Jag undersöker tingen genom min familj, eller om jag har undersökt min familj genom tingen. Utifrån min mamma, pappa, syster och mig själv har jag gjort föremål som speglar oss som individer. Varje person är, på ett eller annat sätt, grunden för tinget’.

//

Jag arbetade med unika objekt gjorda till och utifrån min bild av individerna i min familj.

Vissa objekt, som kopparna med rorschack-dekor var till oss som helhet. De två olika glasen med karaff var till mig och min syster och hur vi som jämngamla var väldigt mån om att dela saker lika under vår uppväxt. Men också av att ha föräldrar som var noga med att det skulle vara lika för oss, hur vi ofta fick samma saker, en fick den rosa tröjan med blixtar på, den andra fick likadan men gul. De två glasen rymmer samma mängd, karaffen rymmer två glas.

//

Det var på sätt och vis en omvänd design-process, där inte det allmängiltiga utan det mer särskilda och personliga styrde arbetet med föremålens utseende och funktion.

//

Jag tog med föremålen hem och fotograferade dem i mitt barndomshem.

Bilderna redovisades i slut-utställningen.

Jag minns inte hur mycket jag tänkte på att mitt barndomshem inte var en typisk uppväxt för någon som kom att söka in till en konsthögskola, men fick kommentarer om att det var ett ‘svensson-hem’, och ett ‘sånt hem, utan designprylar’. Kanske handlade min process lika mycket om det, att få arbeta med vem jag var i min nya värld.

//

Examination Project for Master, Keramik & Glas, 2005

Konstfack, University College of Arts, Crafts and Design.

Previous postTURIST I TENSTA Next postSAVE OUR SOULS